Festes i tradicions

La nostra escola, conscient de la necessitat d’educar futurs ciutadans immersos en la realitat que ens envolta i en les tradicions que són pròpies de Catalunya i de Mataró, inclou dins del seu currículum l’aproximació a les tradicions catalanes i a les seves festes.

 

Castanyada

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants com una celebració o festa de la tardor.
Tradicionalment es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la 'castanyada' és el moscatell. Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades, generalment embolicades en paper de diari (paperina).
A l’escola cada any ens arriba una Castanyera que ve a celebrar la festa amb tots nosaltres. Nosaltres li cantem i ballem cançons perquè ens porta castanyes per tots!
Els alumnes d’Educació Infantil (Cargols, Abelles,Conills, Esquirols, Salamandres i Granotes) elaboren panellets. També es fan treballs a plàstica sobre la castanyada, la tardor. I els més grans també celebren Halloween explicant històries de por, cantant cançons en anglès.... Fins i tot els alumnes de 6è es disfressen.
La comissió d’ambientació de l’escola prepara, el que anomenem “La sala màgica” que té molt d’èxit entre l’alumnat. No us la podeu perdre!

 

 

Nadal

En aquests dies tant especials, els nens i nenes de l’escola es preparen per celebrar aquesta festa: ambienten les classes, canten nadales, reciten un poema i fan la postal de Nadal.
La classe dels Dofins (1r) visiten la tradicional fira de Santa Llúcia, a la Plaça Santa Anna.
Tots els alumnes fan un taller de cuina on elaboren galetes i turrons que s’ofereixen als pares i mares per tastar-los en acabar la Cantada de Nadales.
La classe de les Àguiles són els encarregats d’organitzar, entre tots, una panera i vendre els números.
Els alumnes d’Educació Infantil i Cicle Inicial, fan cagar al Tió que dies abans ha baixat de la muntanya i l’han alimentat. Els alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior, pengen els seus millors desitjos a “L’arbre dels desitjos”.
La classe de les Granotes i Salamandres (P5) i Taurons  i Peixos espasa(4t) canten nadales a la TV Mataró i la classe de les Tortugues i els Camaleons (2n), a la Residència Laia.

 

DENIP

El Dia Escolar de la No-violència i Pau (o el seu acrònim DENIP), conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i Pau.
El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau.

Els objectius del Dia Escolar de la No-violència i la Pau són:

  • Sensibilitzar que la pau és molt més que l'absència de guerres i baralles.
  • Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
  • Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
  • Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil•la, clara i ordenada.
    Compartir una estona amb tots els alumnes i mestres amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.

 

Carnestoltes

Aquesta celebració s’inicia dies abans amb la preparació d’una disfressa. 
El rei Carnestoltes, el rei de la festa o el rei del Carnaval és un personatge fictici carnavalesc el qual és el centre de les festes. Cada any, a la nostra escola apareix sota l'aparença d'una “Carnestoltina”, i llegeix el pregó amb el qual s'inaugura la celebració.

DIJOUS LLARDER: s’esmorza botifarra o truita.
Els alumnes de primària fan una sortida per anar a la muntanya a menjar junts la truita. Els i les alumnes d'educació infantil van a la platja.


DIVENDRES DE CARNESTOLTES: al matí, pregó i consignes fins al dimecres de cendra de sa majestat Carnestoltina acompanyada pels alumnes de 6è. Danses al pati. A la tarda, rua acompanyats per les famílies, la Galeneta i els flabiolaires.
En el seu pregó, sa majestat Carnestoltina dóna permís per passar-s'ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren fins dimarts. Aquest dia la gent s'adona que tant desordre no és bo.

DIMARTS: elaboració de sardines (educació infantil)

DIMECRES DE CENDRA: Lectura del judici-testament per part de les Àguiles.

El judici és elaborat pels alumnes de 6è, amb rodolins, es decideix la sentència.

 

 

 

 

La Quaresma

La quaresma és el període de quaranta dies d'abans de Pasqua que assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra i acaba el Diumenge de Pasqua. L'objectiu de la quaresma és establir un període de reflexió i penitència

Tradicionalment, la quaresma es representa gràficament per mitjà d'una dona vella amb set cames (que simbolitzaven les set setmanes) i amb un bacallà a la mà, a la qual se li talla una cama cada setmana.

Els nens i nenes de la classe dels Cargols, Conills i Granotes, cada setmana li tallan la cama mentre canten una cançó.

 

Sant Jordi-Jocs Florals

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi l’escola organitza uns Jocs Florals en els que poden participar tots els membres de la Comunitat Educativa.

Els alumnes d´EI participen col•lectivament. Elaboren un poema col•lectiu i en realitzen els dibuixos.

La resta pot aportar tot tipus de text en poesia o prosa ( autobiografia, contes,narrativa ...)

Els participants s’identificaran amb un pseudònim. S’adjuntarà un sobre tancat que contindrà el nom i les dades personals.

El jurat estarà format per : la cap d’estudis, una mestra o mestre, dos pares o dues mares i personal no docent.

El lliurament dels premis es farà en un acte acadèmic com a cloenda dels Jocs Florals. La presentació de l’acte a càrrec de les Àligues (6è) .
Es fa una lectura del guanyador de cada categoria i una cantada de les cançons de Sant Jordi, per cursos.

 

 

Festa escola fi de curs

Al juny, l’escola i l’AMPA organitzen una festa cloenda amb activitats per a totes l’edats, xocolatada, actuacions,...

També es realitza una festa de comiat del curs on es fa un homenatge als avis i àvies per agrair la tasca que durant el curs, fan amb els seus néts i nétes i la seva contribució al bon funcionament de la relació família – escola.

Es convida a tots els avis i àvies a esmorzar i a la festa per acomiadar el curs.
S’aprofita per fer un acomiadamen als nens i nenes de la classe de les Àguiles que marxen cap a l’Institut.